Input your search keywords and press Enter.

Green Sail, inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora, s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, snimila je video o pozitivnoj praksi korištenja ribičkog štapa s mrežom radi uklanjanja otpada u Jadranskom moru.

Nakon što je britanska tvrtka Sail Croatia osnovala neprofitnu organizaciju Green Sail po uzoru na druge zapadne zemlje, provelo se nekoliko uspješnih kampanja promoviranja ekoloških praksi s ciljem mijenjanja svakodnevnih navika i zaštite Jadranskog mora.

Jadransko more često se opisuje kao kristalno čisto te svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta. No, s porastom popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije dolazi do složenih problema u vezi s održivim turizmom. Štoviše, onečišćenje morskog okoliša danas je jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune.

Umjesto čistog mora na koje su naviknuti, lokalno stanovništvo primjećuje sve više zagađenja u obliku plastičnih vrećica i boca, ribolovne opreme, stakla, aluminijskih limenki ili stiropora. Rijetki pak znaju da je prosječno vrijeme za potpunu razgradnju plastične boce najmanje 450 godina, dok se plastične vrećice u prosjeku razgrađuju u razdoblju od 20 do 1000 godina.

Inicijativa Green Sail potiče praksu uporabe ribičkog štapa s mrežom za vrijeme plovidbe radi brzog i efikasnog uklanjanja otpada u moru. Štap je obično praktičan, sklopljiv i prenosiv te ne zauzima mnogo mjesta na brodu ili jedrilici. Ručka, koja je otporna na klizanje, vrlo se lako i brzo produži te se njome ostvaruje veliki domet. Štoviše, zaobljeni kutovi omogućuju lak pristup teško dostupnim područjima.

Video o praksi i prednostima korištenja ribičkog štapa s mrežom dostupan je na našoj službenoj Facebook stranici, a više informacija o temi u našem najnovijem blog članku.

Green Sail
Ivana Kaćunko
Asistent za marketing i odnose s javnošću

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)