Input your search keywords and press Enter.

Evo što je novo u ovršnom zakonu

Nema deložacija zimi, zabranjuje se ovrha nad nekretninom za dug manji od 40.000 kuna….

Novi ovršni zakon važan je za oko 265 tisuća blokiranih i njihove obitelji. Više se neće moći ovršiti božićnica, uskrsnica, regres, dnevnice i naknade za službeni put.

Ovrha na jedinoj nekretnini nije dopuštena. Osim ako to ne znači da se iz prodaje stana može namiriti dug i kupiti novi manji stan.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) – 3

Ipak – zabranjuje se ovrha na nekretnini zbog namirenja glavnice do 40.000 kuna. I deložacija nema zimi. Mjenice i čekovi više nisu vjerodostojna isprava. Samo račun, izvadak iz poslovnih knjiga i obračun kamata.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) – 7

Postupak se pokreće elektroničkim putem. Sve će nadzirati sud. Ministar nije isključio javne bilježnike iz postupka, jer tvrdi da bi to previše zagušilo sudove. I Fina je i dalje tu.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) – 2
Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) – 6

HDZ-ov partner Darinko Kosor predlaže vraćanje cijelog postupka sudovima. Javni bilježnici više ne bi imali nikakvu ulogu u utjerivanju dugova. Traži i da se granica za zabranu ovrhe nekretnine podigne s 40 na 100 tisuća kuna.

Ali i drukčiji redoslijed otplate duga, niže odvjetničke tarife. I jasno propisano da iznos kamate ne može prijeći iznos glavnice.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) – 4
Piše R.K
www.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *