Input your search keywords and press Enter.

Europski parlament izglasao Izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU

U četvrtak 13. rujna, u Europskom parlamentu se izglasalo izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU. Veliki je to uspjeh naše europarlamentarke Biljane Borzan koja je bila Izvjestiteljica za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda.

„Ovaj problem građani velikog dijela EU osjećaju kao veliku nepravdu. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Dragi kolege, danas je prilika da pokažemo našim građanima da Europski parlament predstavlja sve. Da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni“, kazala je u raspravi Biljana Borzan.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi niže kvalitete često plasiraju u zemlje istočne EU. Radi se o različitim proizvodima, od deterdženata do dječje hrane koja je nerijetko i manje kvalitetna i manje zdrava. Upravo je Borzan dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrana HIPP te je nakon njenih tvrdnji HIPP povukao drugorazredni proizvod s našeg tržišta. Uz to, Borzan je dokazala da su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji od onih koji se mogu kupiti na Zapadu.

„Prije 5 godina, kada sam krenula raditi na ovoj temi, činilo se malo vjerojatno da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće koje su tri odbora potvrdila poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Izvješće predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište“, rekla je Borzan.

Izvješće je usvojeno velikom većinom: 464 glasa za, 69 protiv, 17 suzdržanih.

Video rasprave: https://youtu.be/vk6bllAsKNI

Erol Gaši
Lokalni asistent zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)