Input your search keywords and press Enter.

Ekstrakt borovnice može vam pomoći u borbi protiv bolesti desni

Bolest desni je uobičajena među odraslima, a pojavljuje se kada bakterije stvore plakove na zubima pri čemu desni mogu postati upaljene. U nekim teškim slučajevima, poput parodontitisa, moraju se koristiti antibiotici.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt divlje borovnice može spriječiti pojavu zubnog plaka. Rad je objavljen u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, a mogao bi dovesti do razvoja nove terapije za parodontitis i smanjenu potrebu za antibioticima.

Mnogi ljudi iskusili su neki stupanj upale desni ili gingivitis, uzrokovan zubnim plakom. Desni su crvene i natečene te lako krvare. Ako nije pod kontrolom, stanje može napredovati do parodontitisa. Plak se stvrdne u kamenac, a infekcija se može širiti ispod linije desni i uništiti tkivo koje podupire zube. Za liječenje ovog stanja stomatolozi moraju ukloniti kamenac, a ponekad i posegnuti za antibioticima. Znanstvenici su odnedavno počeli upoznavati veze između prirodnih spojeva i liječenja bolesti desni te su tako Daniel Grenier i kolege željeli doznati kako polifenoli borovnice mogu pomoći u borbi protiv Fusobacterium nucleatum, jedne od glavnih vrsta bakterija povezanih s parodontitisom.

U laboratoriju su testirali djelovanje ekstrakta divlje borovnice, Vaccinium angustifolium, protiv F. nucleatum. Ekstrakt borovnice bogat polifenolima uspješno inhibira rast F. nucleatum, kao i njegovu sposobnost formiranja zubnog plaka. Također blokira put koji dovodi do upale, ključnog problema kod bolesti desni. Znanstvenici kažu da razvijaju oralni uređaj koji bi mogao lagano otpustiti ekstrakt borovnice nakon temeljitog čišćenja zubii na taj način liječiti ili čak spriječiti pojavu parodontitisa.

Izvor: esciencenews.com
Ivan Car
biologija.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *