Input your search keywords and press Enter.

Dva lika, jedan auto, VELIKI ROMAN!

Novo izdanje knjige BUICK RIVERA potražite u svim knjižarama,
a film BUICK RIVIERA obavezno pogledajte!MILJENKO JERGOVIĆ
Područje: književnost
ISBN: 978-953-303-033-3
Biblioteka: Biblioteka Graham Greene
Izdavač: Naklada LJEVAK
Godina: 2009
Broj stranica: 238
Format: 13,3 x 20,4 cm
Uvez: meki
Cijena: 125 kuna
*******************************
Novela Buick Rivera prvi je put objavljena 2001., do sada je prevedena na devet jezika. Prema njoj Goran Rušinović sinimio je film Buick Riviera koji je bio apsolutni pobjednik Sarajevo film festivala 2008. Redatelj je dobio Srce Sarajeva za najbolji film, a Slavko Štimac (Hasan Hajdur) i Leon Lučev (Vuko Šalipur) podijelili su Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu.
U prvom Jergovićevom romanu radnja se zbiva u SADu, a priča kreće od jedne muške opsesije automobilima. No likovi su, dakako, bosanski imigranti koji su u zemlju hamburgera u Buick Rivere donijeli tešku prtljagu svojih prijašnjih života. Digresije i epizode, koncentrični krugovi kojima se uobličavaju bosanske pretpriče, u novom američkom kontekstu djeluju još egzotičnije, a uplitanje priče o talibanima romanu daje i šire globalno-civilizacijske konotacije. (Jutarnji list)

“Bežeći od temeljito istraženih pripovedačkih svetova u izazovno područje "čiste fikcije" kojoj ni nebo odavno nije granica, Jergović beži i od njihovog sarajevsko-bosansko-dalmatinskog poprišta, i to ne u Zagreb ili tako negde, nego čak u Duboku Ameriku, u nedođiju zvanu Toledo, Oregon, u kojoj pretrajava svoje dane snimatelj Hasan Hujdur, predratni bosanski iseljenik, čovek poprilično iskorenjen iz onog uvek do rugobne izveštačenosti grotesknog kusturijanskog sveta Iracionalnih Balkanaca, a opet, posve neukorenjen u Svakodnevnu Ameriku kojom promiče kao duh, životareći klasični građanski život sa svojom nemačkom squaw – ne mnogo manje nesnađenom u postistorijskoj pustoši prerijskog Kraja Sveta – a istinski živeći još samo kroz svoj fetiš mitske Americane otelotvoren u Buicku Rivera, automobilskom kršu iz starozavetnih vremena kad su i Bukovski i Altman bili mladi, raspadajućem oldtajmeru u čijem mu beskrajnom, očajničkom timarenju prolaze jedini smisleni životni trenuci. Slučajan susret sa inovernim zemljakom Vukom Šalipurom, predratnim vozačem autobusa na relaciji Titovo Užice-Sarajevo i ratnim zločincem osrednjeg formata odbeglim od avetinja vlastite prošlosti čak u srednjezapadni neverland, napokon pokreće onaj tempirani satni mehanizam koji će obojicu definitivno izbaciti čak i iz ležišta njihovih života koji su već ranije bili izbačeni iz ležišta…”
Teofil Pančić