Input your search keywords and press Enter.

“Demokršćani apeliraju: ‘Otvorimo vrata budućnosti – smanjimo prepreke za mlade poljoprivrednike!’

Kao Demokršćani, snažno se zalažemo za poticanje razvoja mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj. Naša budućnost leži u njihovim rukama, a stvaranje povoljnog okruženja za njihov uspjeh ključno je za održivost našeg poljoprivrednog sektora.

U kontekstu nedavno predstavljenog Prijedloga pravilnika o provedbi intervencije 75.01. – Uspostava mladih poljoprivrednika, želimo istaknuti nekoliko ključnih točaka:

1. Minimalna ekonomska vrijednost gospodarstva: Smatramo da je minimalni prag od deset tisuća eura godišnje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje previsok. Mladi poljoprivrednici često započinju s manjim gospodarstvima, a ovakav prag može ih isključiti iz mogućnosti dobivanja potpora. Predlažemo snižavanje tog praga na pet tisuća eura kako bismo motivirali mlade da se aktivno uključe.

2. Proaktivnost mladih poljoprivrednika: Mladi su se već odazvali na dostupne natječaje, bez obzira na njihovu veličinu. Restriktivna odredba iz navedenog Pravilnika članak 7. stavak 2. točka j, koja ih kažnjava zbog proaktivnosti nije u skladu s ciljem poticanja razvoja. Mladi trebaju biti podržani, a ne obeshrabreni.

Nadalje, želimo naglasiti važnost transparentnosti i jasne komunikacije od strane Ministarstva poljoprivrede. Mladi poljoprivrednici ne bi smjeli biti dovedeni u zabludu zbog nedostatka informacija ili nejasnoća u vezi s uvjetima natječaja. Stoga, pozivamo na dodatne napore kako bi se osigurala transparentnost i pravovremena informiranost svih zainteresiranih strana. Posebno ističemo problematiku nedostatka prethodne komunikacije o isključenju onih mladih poljoprivrednika koji su se proaktivno javili na prethodne natječaje, a sada su neopravdano isključeni iz mogućnosti sudjelovanja kao prijavitelji na ovom natječaju.

Proizvodnja cvijeća u Hrvatskoj: U Hrvatskoj se cvijeće i ukrasno bilje uzgajaju na površini od 210 hektara. Podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pokazuju da cvijeće u Hrvatskoj proizvodi 485 poljoprivrednih gospodarstava. Vrijednost ove proizvodnje u našoj zemlji čini tek 0,5 posto one u EU, zbog čega smo usmjereni na uvoz. Stoga, apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da izuzme iz članka 13. stavak 6. kategoriju Cvijeće koji isključuje ulaganje u proizvodnju istog. Takva odredba je suprotna poticanju razvoja hrvatske poljoprivrede i ne doprinosi cilju povećanja mladih poljoprivrednika koji je žele baviti domaćom proizvodnjom cvijeća, a za koju postoji veliki potencijal.

Također, generacijska obnova poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj od iznimne je važnosti. Mladi poljoprivrednici su ključni za tu obnovu. Njihova energija, inovativnost i želja za stvaranjem trebaju biti podržani kroz pravedne i dostupne poticajne mjere.

Na kraju, cilj nam je okrupniti poljoprivredna gospodarstva, ali ne smijemo zanemariti potrebu za održivim razvojem. Mladi poljoprivrednici trebaju poticaje kako bi se opremili i razvijali, čak i ako njihova proizvodnja trenutno nije velika. Potrebno je stvoriti uvjete u kojima će svaki mladi poljoprivrednik imati priliku za rast i razvoj, neovisno o trenutnoj ekonomskoj veličini njihovog gospodarstva.

Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede da uvaži naše prijedloge i osigura da pravilnik podržava mlade poljoprivrednike u njihovim naporima da doprinesu razvoju naše zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)