Input your search keywords and press Enter.

ČISTA BRODSKA GORIVA: TOTAL ĆE OPSKRBLJIVATI NADOLAZEĆE BRODOVE MSC CRUISESA S POGONOM NA LNG

  • LNG gorivo značajno smanjuje emisije broda i poboljšava kvalitetu zraka u svim lukama pristajanja
  • Novi brodovi MSC Cruisesa s pogonom na LNG će biti među tehnološki i ekološki najnaprednijim brodovima na svijetu

MSC Cruises i Total su danas objavili sklapanje ugovora o opskrbi za otprilike 45.000 tona ukapljenog prirodnog plina (LNG ili UPP) za nadolazeće brodove MSC Cruisesa s pogonom na LNG.

Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik MSC Cruisesa, rekao je: „Ovaj sporazum predstavlja daljnji korak u našem kontinuiranom putovanju ka smanjenju ekološkog otiska, a u kojemu je LNG jedna od ključnih komponenti. Dok se pripremamo za porinuće prvog od tri broda s pogonom na LNG koji bi se floti trebao pridružiti 2022. godine, ovim ključnim sporazumom smo osigurali opskrbu gorivom za ekološki najnaprednije brodove nove generacije na Mediteranu.“

Korišteno kao pogonsko gorivo za brodove, LNG značajno smanjuje emisiju što rezultira znatnim poboljšanjem kvalitete zraka, naročito za zajednice u obalnim područjima i lučke gradove. Ovaj sporazum stoga ne utječe pozitivno samo na mjesto gdje će se odvijati punjenje brodskih spremnika goriva ukapljenim prirodnim plinom, Marseilles, već i na sve luke u koje će brod uplovljavati na svom mediteranskom itinereru.

Brodovi MSC Cruisesa s pogonom na LNG će biti među tehnološki najnaprednijim brodovima za kružna putovanja na svijetu, a na tržištu će predstaviti niz ekoloških inovacija. Glavni među njima je projekt tehnologije gorivih ćelija sa čvrstim oksidima koji nudi potencijal smanjenja emisije stakleničkih plinova za dodatnih 25% u usporedbi sa standardnim LNG motorom.

Total će puniti brodove za kružna putovanja MSC Cruisesa s pogonom na LNG koji plove mediteranskim itinererima uz prijenos s jednog broda na drugi (ship-to-ship) koristeći svoj drugi LNG „bunker“ brod koji je trenutno u izgradnji. Ovaj brod će zadovoljiti najviše tehničke i ekološke standarde – i sam će koristiti LNG kao pogonsko gorivo uz integraciju ponovnog ukapljivanja isparenog plina.

 

LNG kao pogonsko gorivo za brodove

Korištenje LNG-a kao pogonskog goriva za brodove je dobilo pozitivan zamah budući da se globalna brodarska industrija okreće prema usvajanju strožih standarda emisije.

 

LNG kao pomorsko gorivo pomaže pri smanjenju:

Ÿ Emisije sumpora za 99%,

Ÿ Emisije sitnih čestica za 99%,

Ÿ Emisije dušikovog oksida za do 85%,

Ÿ Emisije stakleničkih plinova za oko 20%.

 

LNG predstavlja dostupno i konkurentno rješenje koje doprinosi dugoročnoj strategiji Međunarodne pomorske organizacije (IMO) za smanjenje emisije stakleničkih plinova s brodova. Razvoj LNG „bunkering“ infrastrukture proširio se na nekoliko vodećih luka, a dobavljači su uspostavili ključne inicijative te napravili značajan napredak podržavajući ovaj razvoj. Korištenje LNG-a kao pomorskog goriva također postavlja temelje za uvođenje zelenijeg bioLNG goriva u budućnosti.

Darija Semiz
Marketing Dpt
MSC Krstarenja doo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.