Input your search keywords and press Enter.

Cijene cigareta

Ronhill, MC i Benston po istoj cijeni – ostali brendovi TDR-a skuplji za kunu…Cijena Ronhilla, MC-a i Benstona neće se mijenjati zbog povećanja trošarina na cigarete. Cijene ostalih brendova Tvornice duhana Rovinj (TDR) biti će veće za jednu kunu po kutiji, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.
Zbog rastuće gospodarske krize i sve lošijeg standarda građana TDR će dio tereta povećanja trošarina preuzeti na sebe, a potrošačima svakog cjenovnog segmenta ponudit će po jedan brand s nepromijenjenom cijenom, rekao je Tomašković.
Tako će cijena Ronhilla, najprodavanijeg branda TDR-a, ostati 18 kuna, MC-a 16 kuna, a Benstona 14 kuna, dok će cijene ostalih brandova porasti za jednu kunu po kutiji.
Vlada je ovaj tjedan donijela uredbu kojom se proporcionalni dio trošarine na cigarete od 1. listopada povećava sa 30 na 33 posto maloprodajne cijene.
Na gubitku su svi – potrošači, proizvođači, trgovina i država
Tomašković ističe kako tom novom promjenom Hrvatska ima trošarine veće od onih koje svojim smjernicama zahtjeva EU (prema kojima bi udio ukupnog poreza u maloprodajnoj cijeni trebalo biti 60 posto) te kako ovim promjenama gube svi – potrošači, proizvođači, trgovina i država.
Za očekivati je smanjenje prihoda proizvođača i trgovine, kažu u TDR-u u kojem su izračunali da će im prihodi zbog novih trošarina pasti za 98 milijuna kuna, a prihodi trgovine pasti za 30 milijuna kuna.
Povećanje trošarina, ističu čelnici TDR-a, utjecat će i na daljnje povećanje neoporezovane potrošnje, a izostat će i očekivani prihodi proračuna.
Tomašković je kazao kako im nije jasan interes države za povećanje trošarina jer financijskih efekata nema, odnosno nema financijskog i ekonomskog opravdanja.
Naime, prema projekcijama TDR-a, država će povećanjem trošarine na cigarete od te trošarine i PDV-a u idućoj godini uprihodovati samo 24 milijuna kuna više.
Na dobitku šverc i nelegalno tržište
Profitirat će šverc, odnosno nelegalno tržište koje će se povećati za 20 milijuna kutija cigareta, na 65 milijuna kutija, tvrde u TDR-u napominjući i kako su trošarine na cigarete u Hrvatskoj tri puta veće nego u okruženju.

Cijeli članak pročitajte ovdje!

Ivan Klarić
novinar Profitiraj.hr