Input your search keywords and press Enter.

Cijene nekretnina rastu, no uskoro bi opet mogle padati: ”Kupci neće više moći dobiti dovoljno kredita”

Rastu cijene nekretnina. Državni zavod za statistiku objavio je da su u posljednjih godinu dana cijene stanova najviše porasle u Zagrebu, ali rast se bilježi i na Jadranu i u drugim krajevima Hrvatske. Stručnjaci kažu da je glavni uzrok porasta vladino sufinanciranje stambenih kredita.

Cijena nekretnina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla je za 4,4 posto, na Jadranu za 3,6 posto, a u ostalim dijelovima države za 2,5 posto.

Najviše cijene i dalje su u Dubrovniku. Prosječni stambeni kvadrat stoji oko 2,5 tisuće eura, čak tisuću više nego u Zagrebu.”Na tržištu je potražnja veća od ponude. Ima jako malo nekretnina sa dobrim karakteristikama po normalnim cijenama”, tvrdi Igor Koprivica, vlasnik agencije nekretninama u Dubrovniku.

U Osijeku je kvadrat najskuplje novogradnje čak upola jeftiniji – 1250 eura. S druge strane, neke kuće po slavonskim selima jeftinije su i od novog automobila. “No, bez obzira na te, ajmo reći uvjetno, smiješne cijene, uopće nema interesa. Tu i tamo kupi se nekakva vikendica”, pojašnjava Ljiljana Dimitrijević, vlasnica agencije nekretninama u Osijeku.

Na tržište nekretnina mogao bi utjecati novi Ovršni zakon. Umjesto dvije trećine, od ovrhe će se štiti tri četvrtine plaće. Bankari su zato već najavili da će pooštriti kriterije za stambene kredite. “Predviđa se da će doći do pada cijena jer jednostavno kupci neće više moći dobiti dovoljno kredita da bi mogli kupiti te nekretnine”, tvrdi Ivica Šantek, vlasnik agencije nekretninama u Zagrebu. Agenti zato smatraju da će početkom godine cijene i dalje biti visoke, no već za mjesec, dva mogle bi pasti.

dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *