Input your search keywords and press Enter.

Blagdan Presvetog Imena Marijinog

Presveto Ime Marijino naziv je blagdana u Rimokatoličkoj Crkvi, koji se slavi12. rujna u čast imena Blažene Djevice Marije, Isusove majke.Papa Inocent XI.uvrstio je blagdan u Opći rimski kalendar 1684. godine u spomen na pobjedu ubitci kod Beča 1683. godine. Jan III. Sobjeski stavio je trupe pod zaštitu Blažene Djevice Marije. Pobjeda se pripisala Marijinom zagovoru.

Marija je biblijsko ime. Nosi ga više osoba koje se spominju u Svetom pismu. Najčasnija je među njima Isusova Majka, koju kršćani oslovljavaju: Blažena Djevica Marija, Majka Božja (Bogorodica).

Mariolozi iznose šezdestak pokušaja tumačenja ovog imena, ali značenje riječi ostaje i dalje dvojbeno. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili, prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. – Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Prema sv. Jeronimu, hebrejski Mirjam – latinski Maria znači: Obasjavateljica ili Prosvjetiteljica (Illuminatrix), Zvijezda mora (Maris stella), Gorko more (Amarum mare) i Gospođa (Domina). U sjajnoj kruni ljetnih marijanskih blagdana nailazimo na pragu jeseni još jedan dragulj. Danas slavimo blagdan Imena Marijina, dakle Bogorodičin imendan.

Spominje se 1513. kao lokalni blagdan u španjolskoj biskupiji Cuenca. Papa Inocent XI. proširio ga je 1694. na cijelu Crkvu i to kao “dan pobjede”, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča, 1683. Dolazak Turaka pod Beč bio je ozbiljna prijetnja cijelom kršćanskom Zapadu. Pobjeda je ostvarena na današnji dan, 12. rujna 1683, nakon što su na bojište u posljednji trenutak, na Malu Gospu, pristigle poljske čete na čelu s kraljem Janom Sobieskim. Nakon mise, na kojoj je ministrirao, pričesti i molitve krunice za sve vojnike, rano ujutro 12. rujna, Jan Sobieski stao je pred svoju vojsku i rekao: „Pouzdavajući se u sveto i nepobjedivo Ime Marijino hrabro naprijed!“

Poljaci, iako malobrojniji, takvom su snagom nahrupili na Turke da su oni preplašeni pobjegli glavom bez obzira. Kad je poljska pobjednička vojska u trijumfu umarširala u Beč, malo i veliko, građani i vojnici, nagrnuli su u katedralu da zahvale zagovoru Majke Božje. Ta veličanstvena i spasonosna pobjeda bila je početak sloma velike turske sile.

Preslavnom imenu Marijinom, znaku nade, posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem hrvatskih krajeva i svijeta (Retkovci kod Ivankova, Vrbanja, Osijek-Donji grad, Zelčin kod Valpova, Svilaj kod Oprisavaca, Kamanje, Gornje Postinje kod Muća, Svilaj kod Odžaka, Oštra Luka-Bok kod Orašja, Gromiljak kod Kiseljaka, Donji Stoliv kod Kotora, Stanišić kod Sombora, Bački Brestovac kod Odžaka, Martonoš kod Kanjiže, Sivac kod Kule, Novi Sad, Mužlja kod Zrenja

Sretan imendan želimo danas (ime Marijino) svima čije je ime izvedeno od najljepšeg imena naše nebeske Majke Marije (Miriam,Maruške, Marijane, Maris, Marin, Marijan Mario, ) i neka vas prati i štiti zagovor Marijin.

www.zupa-svetog-vlaha-janjina.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)