Input your search keywords and press Enter.

Beroš o široj primjeni Covid potvrda

Sve su opcije na stolu; Kritizirao objavu Lauca

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju u borbi s koronavirusom.

– Uskoro ćemo prijeći brojku od 9 tisuća preminulih, to je velik broj, i dokazuje koliko je ova bolest opasna, poručio je ministar Vili Beroš.

Potrebno je da starija populacija shvati da je izlaz cijepljenje.

– Svakodnevno premine 20-ak sugrađana, u nekim drugim okolnostima, to bi bila izvanredna vijest. Imamo izlaz za najveći broj onih starije životne dobi. Civilizacijski doseg je da cjepivo ranije dizajnirano, da pomaže u ovoj varijanti. Svaka četvrta osoba u dobi iznad 65 godina nije cijepljena, na njih posebno apeliramo, poručuje.

– Zagreb danas ima 696, Splitsko-dalmatinska 325 i Primorsko-goranska s 241 novozaraženih, ističe ministar.

Na pitanje hoće li se početi primjenjivati Covid potvrde primjerice u trgovačkim centrima, kafićima ili restoranima, Beroš odgovara.

– Naravno da je to na stolu, kao i sve druge epidemiološke mjere. Svaki dan Stožer evaluira situaciju. Struka razmatra ono što se može ili mora učiniti po pitanju pojačavanja mjera. Jučer su se pojavile informacije da mjere kreću s određenim datumom, ali to nije točno. Zbunjujemo našu populaciju. Možda to netko pokušava napraviti kao dodatan pritisak na Vladu i Stožer, što je legitimno, ali zbunjujemo ljude.

Pratit će porast broja novooboljelih te prema tome donositi odluke.

– Ono što svatko od nas može napraviti jest poštivati epidemiološke mjere i cijepiti se te ćemo u optimalnom trenutku reagirati. Ali za sada nema naznaka nekog datuma jer jednostavno ne možemo predvidjeti daljnji tijek širenja epidemije. Pratimo situaciju iz dana u dan.
Važno je detektirati gdje se virus više širi te gledati opterećenje zdravstvenog sustava.
Posebno se virus širi u području obrazovnih ustanova, studenti također počinju sa svojim predavanjima.

– Kada struka procijeni, donosit će se odluke.

 

Pitanje Gordana Lauca

Na pitanje strahuje li da će se raspasti Znanstveni savjet zbog Gordana Lauca, odgovara.

– Važno je da djelujemo unisono i da ne šaljemo zbunjujuće poruke. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno i voluntaristički, nije formalno. Nikome ne možete zabraniti da iznosite svoje stavove. Bitno je da nakon sjednice Znanstvenog savjeta iznosi se zaključak sastanka, koji je unison i jednoznačan. A to je da cjepivo štiti. U jednom Savjetu loše je kada svi imaju jednako mišljenje, to bi pokazalo da smo negdje pogriješili. Molim sve da budu svjesni što se tiče iznošenje podataka na društvenim mrežama, da možda rade štetu. Većina članova se pridržava naših preporuka, molim i preostale da doprinesu jasnoj poruci koju struka mora poslati javnosti.

Dodaje da se nalazimo u trenutku “ekstremne ugroze za zdravlje hrvatskih građana”.

Ne donosi Znanstveni savjet odluke, to je tijelo koje Vladi pomaže sagledati opsežnu znanstvenu i stručnu tematiku. Mjere donosi Stožer. Treba izbjeći različitih poruka, do građana mora doći jasna poruka. Jasna je poruka da je cijepljenje najbolje za izlazak iz krize.

– Ne možemo mijenjati nečija osobna stajališta, nama je značajno da imamo što više uključenih znanstvenika. To je ono što stoji. S druge strane ponavljam da moramo poslati jasnu poruku. U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom, međutim to su njegovi stavovi i njega pitajte o tome. Savjet je tijelo koje daje informacije Vladi, donose se zaključci koje službeni predstavnik iznosi medijima. Osuđujem daljnje elaboracije na tu temu putem društvenih mreža, dodaje.

Objedinjena javna nabava je prvi korak

Što se tiče reforme zdravstva, kaže da je prvi korak objedinjavanje javne nabave.

– Preduvjet za sve zdravstvene ustanove je njihova vlasnička struktura. Ministarstvo i država ne mogu prisiliti neku bolnicu da se pridruži objedinjenoj javnoj nabavi. Objedinjena javna nabava je prvi korak prema kojem idemo, to će rezultirati prvim koracima u narednim danima.

Cilj je financijska stabilizacija sustava, dodaje ministar zdravstva Vili Beroš.

– Reorganizirat ćemo sustav da bude još bolji za naše pacijente. Fokusirani smo na unapređenje sustava. Opseg usluga za pacijente ostaje isti, Vlada ne želi mijenjati opseg usluga. Kada pogledamo koliko izdvajamo za zdravstvo, nismo baš šampioni, pri dnu smo europske ljestvice. Ne možemo očekivati rezultate u nekoliko dana, to je proces koji je važno utemeljiti.

Zbog neodazivanja na preventivne pretrage i preglede, boji se povećanja broja oboljelih od raka dojke.

– Kada bi bili svjesni ovoga, naša bi smrtnost bila manja. Dao sam jasan naputak svim ravnateljima, manjak radiologa ne bi trebala biti prepreka za ostvarivanje prava u 21. stoljeću. Ukazao sam na mogućnost organiziranja njihovih službi. Osigurali smo određena sredstva da bi osvuremeneli našu dijagnostiku i radioterapijske aktivnosti. Veliki su zadatci pred nama, i prije korona krize nije se puno na tom polju radilo. Treba odgovoriti na najbolji mogući način na sve izazove koji su pred nama.

Autor: M.Š./HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)