Input your search keywords and press Enter.

Aronija – sibirska crna borovnica

Aronija je u posljednje vrijeme postala super hrana zbog niskog sadržaja kalorija, a visokog sadržaja vitamina, minerala, antioksdansa i dijetnih vlakana. Aronija, koju još nazivaju i sibirska borovnica je vrlo bogata antioksidansima. Smatra se da sadrži više antioksidativnih materija nego borovnica, kupina, malina ili crna ribizla.

Plodovi aronije sadrže vitamine A, C, B2, B6, E… i minerale: kalij, kalcij, željezo, mangan, molibden, jod, fosfor. Također i zaštitne tvari: celulozu, tanine, pektine, flavonoide, antocijane…

U posljednje vreme aronija je postala vrlo interesantna zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi. Crni bobičasti plod aronije ima više zaštitnih tvari od borovnice ili brusnice, kao i od posljednjeg hita industrije suplemenata akai bobica. Najbolje je to što grm ove biljke možete imati i u svojem vrtu i uživati u blagodatima njenih plodova.
Aronija je izuzetno bogata antioksidansima, koji štite stanice od oštećenja i sprječavaju nastanak i razvoj bolesti. Sadrži puno flavonoida, koji pomažu organizmu u borbi protiv virusa, tvari koje mogu izazvati rak, raznih alergena. Aronija sadrži i visoke doze hininske kiseline, koja sprječava urinarne infekcije.

Aronija se najviše koristi zbog svojih ljekovitih svojstava:
Pozitvno utječe na cirkulaciju i srce – poboljšava cirkulaciju krvi, čini krvne žile jačim i sprječava razvoj srčanih oboljenja. Slobodni radikali su uzročnici mnogih oboljenja, a bobice aronije mogu da spriječe stvaranje slobodnih radikala i time da spriječe bolesti kao što je dijabetes ili oboljenja srca i krvnih žila.

Sprječava urinarne infekcije – kao i brusnica, aronija je odličan borac protiv urinarnih infekcija, prema nekim stručnjacima čak jača od brusnice.
Smanjuje povećan krvni pritisak – aronija može održati pritisak u normalnim vrijednostima

Sprječava virusna oboljenja – ako konzumirate bobice aronije nećete biti izloženi prehladi i gripu.

Sprječava rak debelog creva – za ovu vrstu raka je potvrđeno pozitivno djelovanje aronije u sprječavanju nastanka raka.

Smanjuje pojavu ateroskleroze – tačnije nakupina masti na stjenkama krvnih žila, koji smanjuju promjer krvne žile i mogu dovesti do potpunog začepljenja krvne žile.

Bobice aronije imaju oštar i kiseo okus, koji se nekima sviđa, a drugima ne, posebno jer sadrže malo šećera. Ipak, osim što se mogu jesti sviježe, bobice aronije možete pomiješati sa jogurtom i dobiti ukusan ljubičasto obojen voćni jogurt. Od aronije se pravi sok, koji možete čuvati duži vremenski period. U sok se često dodaje šećer, da bi bio prijatniji za piće. Aroniju možete koristiti u receptima za kolače i druge poslastice, umjesto jagoda, borovnica ili brusnica. Od nje se može praviti i džem, slatko ili kompot.
Aronija sadrži oksalnu kiselinu, koja se inače nalazi u voću, povrću i žitaricama. Osobe koje su sklone nastanku bubrežnih kamenaca (oksalatnih kamenaca) ne trebaju pretjerivati sa aronijom, jer oksalna kiselina može formirati kristale u mokraći i dovesti do stvaranja pijeska ili kamenca. Zato se ovim osobama savjetuje adekvatan unos vode, radi normalnog izlučivanja urina iz organizma.

Nekoliko studija je pokazalo da osim brojnih ljekovitih svojstava koja ispoljava, bobice aronije mogu pomoći i u regulaciji tjelesne težine. Što je još zanimljivije, izgleda da aronija sprječava nakupljanje masti oko stomka, baš tamo odakle ih je najteže izgubiti.

Prilično je lako uzgajati aroniju u vlastitom vrtu, samo ako imate još malo slobodnog mjesta. Aronija nije komplicirana za održavanje, a zreli grm može dati do 17 kg ploda, što je sasvim dovoljno da obogatite svoj jelovnik ovom super hranom.

Jovana Vlaškalić
biologija.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)