Input your search keywords and press Enter.

Amerika top destinacija za studij u inozemstvu

Objavljene službene statistike o akademskoj mobilnosti prema SAD-uU svrhu povećanja akademske mobilnosti u Hrvatskoj, Institut za razvoj obrazovanja smatra važnim upoznati javnost s najnovijim trendovima u akademskoj mobilnosti između Hrvatske i SAD-a. Prema novim službenim statistikama, SAD je i dalje jedno od najpopularnijih odredišta za hrvatske studente i profesore s 623 hrvatska državljana na studiju u SAD-u u 2010*. Od toga ih 47% studira na preddiplomskoj, 39% na diplomskoj razini te 14% na programima stručnog usavršavanja. Među najpopularnijim sveučilištima za hrvatske studente i profesore su Harvard University, Columbia University i New York University. Sve dodatne informacije o studiju u SAD-u mogu se pronaći u Institutu za razvoj obrazovanja koji je hrvatski službeni centar za informiranje o visokom obrazovanju u SAD-u, ovlašten od strane US State Departmenta.
 
SAD je svjetski lider u međunarodnom obrazovanju jer privlači 20% svih mobilnih studenata u svijetu te je u akademskoj godini 2009./10. u SAD-u studiralo ukupno 690,923 međunarodnih studenata, što je 3,4 % ukupne studentske populacije SAD-a. Nakon SAD-a slijede Velika Britanija s 12%, Njemačka s 9%, Francuska s 8% te Australija sa 7% međunarodnih studenata.
 
U akademskoj godini 2009./10. u razvoj visokog obrazovanja i istraživanje u SAD-u uloženo je 54,9 milijarde američkih dolara, a studenti i istraživači su mogli za ostvarenje svojih obrazovnih ciljeva birati između 4937 akreditiranih visokoškolskih institucija na kojima je studiralo više od 19 milijuna studenata. Najtraženija područja studija na američkim sveučilištima su ekonomija i poslovno upravljanje te inženjerski smjerovi, kao i prirodne znanosti. Veliki broj međunarodnih studenata, pa tako i hrvatskih, ostvaruje financijsku potporu za studij u SAD-u prvenstveno od samih američkih sveučilišta kao i putem prestižnih programa stipendiranja kao što su Fulbright, Hubert H. Humphrey te Junior Faculty Development Program.

Institut za razvoj obrazovanja pruža besplatne informacije i savjete o izboru sveučilišta u SAD-u, dobivanju financijske potpore za studij, procesu prijave, polaganju standardiziranih testova, a također i administrira program stipendija za predavače Junior Faculty Development Program. Više informacija o programima i uslugama Instituta za razvoj obrazovanja saznajte na www.iro.hr