Input your search keywords and press Enter.

Sveta Klara, djevojka dana!

Zašto ne? Svetica dana. Časti se danas spomen na svetu Klaru. „Sv. Klara ideal ostvarene žene“!“, tako je naslovio svoju kolumnu pater Zvjezdan Linić. Teško je i promisliti da će njegov članak postići veliku čitanost i zagušenost klikovima. Vidim po najposjećenijim rubrikama da će čitatelji radije kliknut na „djevojku dana“ danas dotičnu Winnonu koja gola golcata leži s nogama u zraku.

Takve „djevojke dana“ imaju nekad i po 40 tisuća klikova(!!!)… ali samo taj dan. Drugi dan, dođe druga „djevojka dana“. I čeka klikove, s nogama u zraku. Janesa, Tessa, Bernardetta, Chikita, Daisy, Milana, Lizzie… Jedna gola, druga polugola. Lily s tušem u ruci poziva na tuširanje, Sasha na željezničkim tračnicama gleda trash zavodljivo i poziva da joj se gledatelj pridruži u iščekivanju nadolazećeg jurećeg vlaka… Janesa na nekom rašćelu, okrenula pozadinu i zapela mreža-majicom na oštrim šiljcima vrtne ograde… Još danas, sve dam samo da prodam!
A, „dečko dana“? Dečko je već upristojenjiji, obučeniji, polugoli vrtlar, rudar, vatrogasac… otkriva nabildano preplanulo torzo i dečko ne skida gaće nikad, ima noge čvrsto na zemlji, te jedva skupi, ako ima sreće, 900 klikova.
I dok me s ekrana promatraju, ta dva lika dana, iznad njih se vrti i pažnju mi zaokuplja natpis „Partner zona“ s porukom: „svi trebamo ljubav, vi to zaslužujete!“ Kanula mi je odma suza na oko. I onda se zavrti sljedeće: „Ne propustite knjigu Marijanska svetišta + Gospine naljepnice, samo za 5 kuna!“ Zdravo Marijo, milosti puna… spasi nas za 5 kuna? Ah…
11. kolovoza se slavi blagdan sv. Klare iz Asissija. Dakle, Chiara d’Assisi, a imenom i prezimenom Chiara di Offreduccia. U nas, kad bi preveli s talijanskoga, bila bi Jasna Asišković. Kristalno jasan je bio Klarin pogled na život. Jasno joj je bilo da punoću života može živjeti jedino ako živi po evanđelju, kao bogata nasljednica Isusa Krista.
O Klarinom životu nećemo čitati u rubrikama „Aktualno“, naslove poput: „Plivala u novcu, odrekla se nasljedstva i postala svetica!“ što je bila istina, nego danas čitamo „Bogata nasljednica Hiltonova carstva, Paris Hilton završila u zatvoru“.
Neće se naći pod rubrikom „Zanimljivosti“ naslov: „Klara, posebna žena 13. stoljeća!“ ili npr. „Klara i Franjo (Asiški) prodrmali Assisi!“ i još bolje „Klara zapalila Assisi!“ naravno svojom duhovnošću…. nego ćemo naći „Niki Belucci u toplesu zapalila Zrće!“ i „Užgale se cure i momci na Zrću!“. Zašto ne naslov: „Klara privukla za sobom ful mladih koji žele živjeti punim životom!“ već „Na Zrću – spoj ludila i kontemplacije – Zrće privlači sve: tamo nije stvorena Sodoma i Gomora, nego raj.“ Ahahaha nevjerojatno. Sami pišu, sami odgovaraju.
Klara je bila iz plemićke obitelji, bogatunica slavnog roda, čekala ju je sjajna budućnost, o njoj bi danas čitali u aktualnim rubrikama „bogati i slavni“ ili „s kraljevskih dvora“, a Klara je osnovala kontemplativni red u Crkvi i odrekla se svog visokog društvenog položaja i bogatstva. Suprotno od onog za čim se danas ide i drukčije sjajno.
Bila je hrabra i odlučna ženska u vremenu srednjeg vijeka, znala se suprotstaviti bogatoj familji i rođacima, ići kontra struje, izboriti se za svoju budućnost i svoje zvanje, odnosno poslanje. Nije bilo lako, dugo se tražila u okolnostima u kojima je odrastala, a zatim i na duhovnom putu, sve dok nije osnovala uz duhovnog brata Franju Asiškog, svoju redovničku zajednicu.
Nezamislivo, jedna žena je uspjela od Crkve i Pape u doba kad je Papa zabranio potvrdu novih Pravila redovničkih družbi, dobiti potvrdu svoga vlastitoga Pravila, kojega je sama svojim napisala i tako utemeljila strogi kontemplativni red u crkvi, „život iza rešetaka“. Za nju je bilo sve ili ništa, potpuno jasno. Zatvorila se u samostan s drugim ženama koje su isto željele. Molitva i rad, pomoć siromašnima, a napose siromašnim djevojkama.
„Djevojke dana“ bi pomislile da je ta Klara luda što nije iskoristila toliku lovu, veze i poznanstva i partijala od sumraka do zore s momcima svog staleža. Današnje Bernardette i Chikite bi se sablaznile i zaključile da je to sve prestrogo za moderno vrijeme i da je ta žena samu sebe zatočila i osudila na doživotni zatvor.
Prošlo je već gotovo 800 godina otkako živi Klarina ideja. I danas se samo, božanskom iskrom istinski dirnute duše, opredjeljuju za takav život. U molitvi, u poniznosti i radu, daleko od ljudi, za ljude. Imamo u Hrvatskoj za primjer dvije splićanke, lijepe, mlade, talentirane, obrazovane, otkačene, moderne… a svidjela im se Klarina ideja, živjeti istinske vrijednosti života.
Djevojka dana ili missica svijeta? Sve je to prolazno i kratkotrajno sjajno.
Papa Ivan Pavao II istaknuo je,: „u svetoj Klari ostvarila se savršena usklađenost ljudskih i kršćanskih vrednota, ona je obilježena kao poziv na život prema savršenosti Evanđelja, odnoseći se prema Kristu kao “jedinom i istinskom sadržaju života”. To je izazov za ljude našega vremena – pojasnio je Papa – jer predstavlja drugačiji odgovor na nezadovoljstvo i površnost suvremenoga svijeta koji se često čini kao da je izgubio vlastiti identitet, jer više ne osjeća da je stvoren iz ljubavi Božje i da ga On očekuje u zajedništvu bez kraja.“
Izgubili smo kompas, al partijajmo u zajedništvu bez kraja dok ne ponestane para.
Sveta Klara ne gubi bitku u utrci s modernim vremenom. Danas ima oko 900 samostana na svijetu na pet kontinenata.
Svjedočanstvo kaže da je jednom prilikom, Klaru njen duhovni brat, sv. Franjo pozvo na objed. Sa svojim franjevcima priredio je taj obrok u samostanu Svete Marije od Anđela. Htio je da Klara malo izađe na zrak, (da uhvati zraka), predugo vremena je bila „zatvorena“ u samostanu San Damianu. Kad je svanuo taj dan, Klara je s jednom družicom izišla iz samostana te u pratnji Franjine ekipe došla u samostan Sveta Marija od Anđela. (Za to mjesto je Klara bila posebno vezana, tu je ošišala kosu i primila redovničku koprenu). Za to vrijeme, Franjo je pripremio stol. I za objed, posjedaše skupa, Franjo, Klara i ostala braća i sestre. Franjo je iza objeda govorio o Bogu tako uzvišeno i divno, (možete zamisliti kako, kad su ga i ptice slušale) da je božanska milost silazila na sve. I dok su oni tako bili zaneseni u Božjoj ljubavi, ljudi iz okolnih krajeva su vidjeli kako samostan i okolna šuma gore u velikom požaru. Mještani su potrčali da bi ugasili vatru. Došavši do samostana, vidjeli su da ništa nije izgorjelo, da nema požara, a zatim su našli Franju, Klaru i njihove braću i sestre zanesene Bogom u molitvi i kontemplaciji. Tada su shvatili da je to bio božanski oganj, a ne požar, koji im se čudesno pokazao. Svjedočili su ukazanju Ognja božanske ljubavi kojim su plamtjele duše tih svetaca i svetica.
Ove svece često nazivlju i „ružama srednjeg vijeka“, jer u tom mračnom srednjem vijeku, dobu crkvenog raskola, bogaćenja crkve, prodavanja crkvenih časti, prodavanja oprosta grijeha, inkvizicija, križarskih ratova…. procvjetale su dvije mirisne ruže Božje ljubavi u crkvi, Klara i Franjo.
Klara je nadživjela Franju, učitelja, brata i prijatelja, ali nije mogla prisustvovati Franjinom sprovodu, zbog svoje klauzule, nije mogla napustiti samostan, te je moleći za njega, u zanosu doživjela viziju: na zidu samostana nizale su joj se slike cjelokupnog obreda Franjinog pokopa iz crkve sv. Gospe od Anđela.
Zbog tih vizija i slika koje su joj se jasno prikazale na zidu, sv. Klara je izabrana u naše vrijeme kao zaštitnica televizije i interneta. Da… i interneta! Zazivaju njen zagovor također kod mucanja i govornih mana. Trebale bi je zazivati i djevojke za odvažnost i mudrost, ta Klara je u u Srednjem vijeku pokazala da uloga žena nije sporedna, već značajna. Bila je prva žena u povijesti Crkve koja je sastavila pisano Pravilo, predano na odobrenje Papi.
Eh, da je Klara živjela kao bogata nasljednica i pametno se udala, ko bi je se sjećao svih ovih 800 godina? Bila bi samo još jedna djevojka dana. Ovako je Klara žena za sva vremena!

Amareta